200 alumnes de 4t d'ESO treballen els valors de la igualtat i el respecte a la diferència

16/05/2017

200 alumnes de 4t d'ESO treballen els valors de la igualtat i el respecte a la diferència

El projecte Genus (paraula d’origen llatí que significa diversitat), és el resultat de la col•laboració entre el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Consell Comarcal de la Conca de Barberà i l’Oficina Jove de la Conca de Barberà.

Les tècniques d’aquest dos serveis han desenvolupat dos tallers a les aules de 4t d’ESO amb l’objectiu d’identificar els estereotips socials i com aquests poden dificultar les relacions interpersonals i l’acceptació de l’altre, identificant així la pressió del grup davant la diferència.

A aquests dos tallers se suma l’assistència de l’alumnat a una obra de teatre fòrum titulada “I què, i què?” de la companyia Nus Teatre, en la qual s’aborda la igualtat i la diferència per motiu de gènere.

Per últim, el jovent ha participat a la jornada de clausura del projecte Genus on s’han visualitzat els treballs audiovisuals que han realitzat ells mateixos al llarg del curs. S’han presentat vuit treballs, un per classe, elaborats amb la voluntat de difondre els valors del respecte a la diferència i de la igualtat entre col•lectius, utilitzant la “publicitat de guerrilla” com a mètode d’expressió audiovisual.

La jornada s’ha tancat amb una xerrada de Miquel Missé, sociòleg i activista del moviment trans, que ha arrencat els aplaudiments entusiastes de l’alumnat i professorat. Miquel Missé ha fet una breu descripció de la seva experiència personal com a persona transexual per després passar a fer una reflexió sobre la diversitat sexual i de gènere. Sobre les mostres de rebuig va dir: “és igual si no t’agrada el mateix que a mi, si et fa fàstig o no hi estàs d’acord perquè no ho trobes natural, només cal que no m’escupis ni em tractis malament”. Així es clausurava la jornada, amb una crida al respecte mutu.

A l’acte hi ha participat Oriol Pallissó, regidor de Joventut de l’Ajuntament de Montblanc i Magí Trullols, conseller comarcal de Benestar Social del Consell Comarcal de la Conca de Barberà. Abans de tancar la jornada es va fer l’entrega de reconeixements i una foto grupal amb tot l’alumnat.