Conferència de Valentí Gual sobre el Bosc de Poblet al Centre Cívic de Vimbodí

10/05/2018 Actualitat

Conferència de Valentí Gual sobre el Bosc de Poblet al Centre Cívic de Vimbodí

Prop de cinquanta persones es van aplegar el passat divendres al vespre a la sala d’actes del Centre Cívic de Vimbodí i Poblet per assistir a la xerrada que havia de pronunciar l’historiador i professor d’història de la UB Valentí Gual sobre els conflictes al Bosc de Poblet. La xerrada estava organitzada per l’Àrea de Cultura del Consell Comarcal, en col•laboració amb l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet, amb motiu dels 700 anys de l’assalt a les granges del monestir de Poblet que van protagonitzar els habitants de Montblanc.

Joan Güell, alcalde de Vimbodí i Poblet, va donar la benvinguda als assistents. Posteriorment, Carme Amenós, consellera comarcal de Cultura, va fer la presentació de l’acte i del conferenciant.

Valentí Gual, reconegut historiador de Rocafort de Queralt i gran coneixedor de la matèria, va exposar durant una hora aproximadament la importància que en la societat pre-industrial tenia el bosc i els conflictes que va originar l’aprofitament del bosc de Poblet entre el seu propietari (el monestir) i els pobles veïns. Gual va definir aquells temps com “l’època de la fusta” ja que aquesta era la matèria primària bàsica, en la mesura que avui podria ser el plàstic. També va explicar detalladament l’organització administrativa de Poblet en granges i la potència econòmica i territorial que en aquella època tenia el monestir. Per últim, va narrar detalladament, i de forma apassionada, el detall dels esdeveniments que van tenir lloc els anys 1317 i 1318, quan els montblanquins van assaltar les granges del monestir de Poblet i, per aquest motiu, van ser encausats per la Corona. A resultes d’aquells fets, pels quals van morir assassinats diversos monjos i es van cremar les granges i els molins de Poblet, el gran beneficiat va ser la Corona ja que la multa condemnatòria amb que va ser sancionat el poble de Montblanc finalment va anar a parar a mans de la Corona.

Va cloure la xerrada una animada conversa entre els assistents i el conferenciant tant sobre el bosc com sobre el monestir de Poblet.