El Consell Comarcal adquireix un fulletó del segle XIX sobre un atac de llops a Pira

24/04/2018 Actualitat

El Consell Comarcal adquireix un fulletó del segle XIX sobre un atac de llops a Pira

El Consell Comarcal de la Conca de Barberà ha presentat aquest dilluns l’adquisició realitzada recentment d’una publicació de mitjans del segle XIX on es narra un atac de llops al poble de Pira.

L’acte de presentació va tenir lloc a l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà, institució on estarà dipositada aquesta publicació. Seguint la política iniciada fa uns anys d’adquirir llibres i altres publicacions antigues sobre la comarca amb motiu de la Diada de Sant Jordi, el president del Consell Comarcal, Francesc Benet; la consellera comarcal de Cultura, Carme Amenós; l’alcalde de Pira, Josep Rodríguez; i el director de l’Arxiu Comarcal, Josep M. Porta, van dur a terme aquest dilluns la presentació de la peça adquirida.

Es tracta d’un fulletó anònim de quatre pàgines editat a Lleida l’any 1844 on es narra l’atac la mort de dos infants de Pira aquell any a mans d’un llop. Aquest fulletó es titula El lobo devorador ha estat adquirit pel Servei de Cultura del Consell Comarcal a un llibreter de vell de Lleida.

A Pira aquest fet històric s’ha convertit en llegendari fins al punt que cada any, per la festa major de la població, es porta a terme una representació organitzada pel grup de diables que compta amb la participació de les entitats de Pira.

El president del Consell, Francesc Benet, va destacar la importància de continuar col·laborant les diferents administracions per recuperar el patrimoni de la comarca. En aquesta mateixa línia, el director de l’Arxiu Comarcal, va destacar el valor patrimonial que tenen aquests elements de l’etnologia de la comarca i el gran paper que tenen per construir la història dels pobles. Per la seva part, l’alcalde de Pira va exposar l’interès que hi ha a Pira al voltant d’aquest fet històric. I que la recerca al seu voltant encara no s’ha acabat ja que des de l’ajuntament es mantenen contactes amb historiadors per continuar la recerca sobre Per últim, Carme Amenós, va posar en valor l’esforç i la col·laboració entre el Consell i l’Arxiu Comarcal per donar serveis en temes culturals als ajuntaments i a les entitats de la Conca.