El Consell Comarcal de la Conca de Barberà reivindica el Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l’Abús i el Maltractament a les Persones Grans

08/06/2023 Actualitat

El Consell Comarcal de la Conca de Barberà reivindica el Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l’Abús i el Maltractament a les Persones Grans

Es programen diverses actuacions amb la finalitat de contribuir a la reflexió sobre com tractem a les persones grans

Cada 15 de juny es commemora el Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l'Abús i el Maltractament a les Persones Grans. Des del Consell Consultiu Comarcal de la Gent Gran, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà i des de la Xarxa de Comarques per l'Envelliment, s'organitzen diverses actuacions amb l'objectiu de visibilitzar i reflexionar sobre el tracte que donem a les persones grans, per tal d'evitar situacions d'abús o maltractament, no només al domicili, sinó també des de les institucions, empreses, professionals, o per part de qualsevol persona que vulneri la integritat física, psíquica, sexual, econòmica, el principi d'autonomia o un dret fonamental de l'individu.

El dia 15 de juny, tant ajuntaments com associacions de jubilats, jubilades i pensionistes de la comarca disposaran d'uns braçalets per repartir al llarg del dia, i així ens afegirem a la campanya "Prou de maltractar-me", iniciada ja fa uns anys arreu de tot Catalunya. Aquesta campanya inclou també l'audiovisual PROU als maltractaments a les persones grans". PROU és una iniciativa conjunta de la Xarxa de Comarques per l'Envelliment i el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de més de 20 territoris de tot Catalunya, inclosa la Conca de Barberà, que té com a objectiu aturar els maltractaments a les persones grans. Des del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, es farà difusió, com cada any, d'aquest material i d'altres, per tal de contribuir a la visibilització d'aquesta data i a la reflexió al voltant d'aquesta problemàtica.

Per una altra banda, es proposa als ajuntaments, il·luminar de color verd els edificis i monuments emblemàtics de cada municipi, durant la nit del 15 de juny. El color verd, que vol fer-nos recordar que, tot i existir el maltractament a les persones grans, tenim l'esperança que, entre totes i tots, aconseguirem aturar-lo.

Per acabar, el dia 19 de juny a les 17 hores, tindrà lloc a l'Espluga de Francolí un acte adreçat a tota la ciutadania on s'explicarà que és l'edatisme, quan es considera maltractament o  què hem de fer davant una situació d'abús. Aquestes xerrades, a càrrec del Dr. José Martin Marín, de l'Agrupació de Jubilats de Metges de Catalunya (AJMC), i de Dèbora Fernández, treballadora social sanitària de l'EAP de Montblanc, es faran al local de l'Associació de jubilats i jubilades de l'Espluga de Francolí (plaça de l'Església, 5, 2a planta). Aquest acte s'organitza des de l'Àrea d'Igualtat, Migracions i Ciutadania i gràcies a la participació i col·laboració de l'EAP de Montblanc i l'Associació de jubilats i jubilades de l'Espluga de Francolí.