El Consell Comarcal de la Conca de Barberà reorganitza l’estructura del govern comarcal

26/07/2021

El Consell Comarcal de la Conca de Barberà reorganitza l’estructura del govern comarcal

El Consell Comarcal de la Conca de Barberà fa efectiva, avui, la reestructuració del ple i, en conseqüència, de les conselleries comarcals i dels diferents organismes.

 

Aquesta modificació, que tindrà lloc al ple ordinari d'avui (Palau Alenyà, 19.00h), està relacionada amb la ruptura del govern de consens entre els quatre grups amb representació comarcal: ERC, FIC, PSC i Junts i que s'havia acordat a inici de mandat. No obstant, el grup de Junts es va desmarcar obertament del pacte de govern el passat 5 de juliol, durant el ple de relleu a la presidència.

 

Aquest matí, s'ha donat a conèixer la nova estructura de govern, que referma el compromís d'ERC, FIC i PSC per facilitar la governabilitat del Consell Comarcal i que, per tant, deixa fora el grup de Junts dels càrrecs que fins ara ostentava. Per la presidenta, Carme Pallàs, aquesta situació ve "provocada pel trencament unilateral del grup de Junts, el qual volia modificar les condicions d'aquest pacte d'unitat que havíem subscrit la totalitat dels grups comarcals" a principi de mandat i que "tenia unes condicions molt clares" que definien el govern del Consell Comarcal a quatre anys vista.

 

ERC, FIC i PSC mantindran el compromís adoptat fa dos anys perquè per Pallàs "som gent amb un alt sentit de la responsabilitat" i "de paraula". Així, s'inicia una nova etapa sense Junts, amb una estructura de govern que tindrà tres línies bàsiques de treball: drets socials, desenvolupament sostenible i repoblament, tal com ha recordat el portaveu d'ERC, Josep Maria Vidal, que ha reconegut que, aquest, "era un escenari no previst", però que "entomem amb un alt sentit de la responsabilitat". Vidal també ha agraït el compromís de la FIC i del PSC per segur tirant endavant el pacte d'inici de mandat i facilitar que el Consell Comarcal "sigui el puntal principal de la comarca".

 

Per la seva banda, Santi Fornés ha refermat el compromís de la FIC amb el govern del Consell Comarcal i ha destacat la feina feta per totes les persones que treballen a l'organisme; mentre que Juanma Cabello ha reafirmat la posició del PSC i ha expressat que s'afronta aquesta nova etapa amb "serenitat", sabent que hi ha "ganes i potencial per treballar".

 

La reconfiguració del ple comarcal també fa que siguin dues dones les que estiguin al capdavant del Consell Comarcal de la Conca de Barberà. Carme Pallàs n'és la primera presidenta i farà tàndem amb M. Assumpció Canela, que en serà la vicepresidenta.

 

Reconfiguració organitzativa

 

Pel que fa referència a l'estructura organitzativa, es produeixen els següents canvis:

 

La conselleria d’Ensenyament passa a denominar-se conselleria d’Educació, per donar un nou enfoc en aquesta conselleria estratègica pel futur de la comarca.

 

La conselleria de Benestar Social passa a denominar-se conselleria d’Acció Social, posant

l’accent en l’acció.

 

La conselleria de Consum desapareix i les competències passen a la conselleria de Promoció Econòmica.

 

La conselleria de Medi Ambient i la de Sostenibilitat, Paisatge i Agricultura es fusionen i se’n crea una de sola, la conselleria de Paisatge, Acció Climàtica i Agricultura. Una gran aposta per fer front a tots els reptes del canvi climàtic tot avançant en l’agenda 2030.

 

La conselleria de Promoció Econòmica i la conselleria d’Habitatge es fusionen en la conselleria de Promoció Econòmica i Habitatge. Cal fer una aposta estratègica en l’habitatge com a part important del desenvolupament econòmic de la comarca.

 

I les conselleries de Mobilitat, la d’Infraestructures i Telecomunicacions i la de Serveis Tècnics, es reestructuren en dues conselleries. La de Serveis Urbanístics, que inclou els serveis d’arquitectura tècnica i enginyeria, i la conselleria d’Infraestructures i Territori, que inclou els serveis d’informàtica

 

 

Estructura de govern

 

Conseller comarcal d'Acció Social

Santi Fornés Tardiu

 

Consellera comarcal d'Educació

Judit Garcia Baltà

 

Consellera comarcal d'Igualtat, Migracions i Ciutadania

Aida Morgades Agüera

 

Conseller comarcal d'Infraestructures i Territori

Juan Manuel Cabello Camacho

 

Conseller comarcal de Joventut, Esports i Participació Ciutadana

Eduard Saltó Miquel

 

Conseller comarcal de Paisatge, Acció Climàtica i Agricultura

Marc Roca Banet

 

Conseller comarcal de Promoció Econòmica i Habitatge

Josep M. Vidal Minguella

 

Conseller comarcal de Serveis Urbanístics

Ramon Mullerat Figueras

 

Consellera comarcal de Turisme i Cultura

Sílvia Iturria March

 

Presidenta

Carme Pallàs i Gallego

 

Vicepresidenta i consellera comarcal d'Hisenda i Règim Intern

M. Assumpció Canela Corbella

 

Junta de govern

 

Aida Morgades i Agüera (ERC)

Marc Roca i Banet (ERC)

M. Assumpció Canela Corbella (FIC)

Santi Fornés i Tardiu (FIC)

Juan Manuel Cabello i Camacho (PSC)

 

Durant la roda de premsa que ha tingut lloc aquest matí, tant la presidenta com els portaveus dels diferents grups comarcals han mostrat el suport del Consell Comarcal cap als municipis de la Conca de Barberà i de l'Antoia afectats per l'incendi forestal que es va originar dissabte a Santa Coloma de Queralt i que s'ha estès cap a l'Anoia.