El Consell Comarcal instal·larà gairebé 400 plaques solars entre les depuradores de Montblanc, l'Espluga de Francolí, Santa Coloma de Queralt i Solivella

30/11/2022 Actualitat

El Consell Comarcal instal·larà gairebé 400 plaques solars entre les depuradores de Montblanc, l'Espluga de Francolí, Santa Coloma de Queralt i Solivella

La setmana passada va tenir lloc una videoconferència amb l'Agència Catalana de l'Aigua i el Consell Comarcal del Segrià, on van explicar l'experiència en gestió de depuradores

El Consell Comarcal de la Conca de Barberà, en línia amb els objectius de la Llei de Canvi Climàtic, continua treballant per reduir les emissions de gasos amb efecte hivernacle i afavorir la transició cap a una economia neutra en emissions.
Una de les actuacions que estan en marxa, és la transició energètica dels sistemes de sanejament de la comarca, amb la futura instal·lació de gairebé 400 plaques fotovoltaiques d'autoconsum a les depuradores de Montblanc, l'Espluga de Francolí, Sta. Coloma de Queralt i Solivella.

S'espera que estiguin a ple rendiment el pròxim any i ja es pugui funcionar en gran marge amb l'energia provinent d'energia renovable. Aquesta actuació suposarà un estalvi energètic del 40-45% de mitjana entre les quatre depuradores i es contribuirà de forma notable a la reducció de les emissions contaminants a l'atmosfera.

Es preveu que aquesta reducció sigui de gairebé 150 tn anuals d'emissions contaminants en tones de CO₂, que suposen unes 33 tones equivalents en petroli.

D'altra banda, la setmana passada va tenir lloc una videoconferència amb l'ACA i el Consell Comarcal del Segrià, perquè des del Consell Comarcal de la Conca de Barberà s'expliqués l'experiència en gestió de sistemes de sanejament.

Des del Consell Comarcal es porta gestionant des del 2007 les depuradores de Montblanc, l'Espluga de Francolí i Sta. Coloma de Queralt i els col·lectors de Vimbodí, Poblet i Les Masies. Posteriorment, es van posar en marxa les de Solivella i Senan, el que suposa assegurar el sanejament del 75% de la població de la comarca.

Per tal de donar servei a la resta de municipis i territori de la comarca, actualment ja s'estan redactant els projectes dels nous sistemes de sanejament de Blancafort, Vilanova de Prades, Barberà de la Conca, Pira i Vilaverd, per poder procedir a les seves construccions. També s'han iniciat les diagnosis de Passanant, Belltall i Aguiló per poder redactar els projectes executius.

El model de gestió comarcal està apropant la gestió del sanejament final de les aigües residuals als municipis i a la comarca, tenint una major informació i control de la gestió de les aigües, amb el que poder determinar futures inversions que optimitzin l'estat actual de les xarxes i la sostenibilitat les instal·lacions, perquè en un futur siguin autosuficients.