El Consell d’Alcaldes coneix de primera mà les conclusions de l’estudi de l’ACA sobre la riuada del riu Francolí de 2019

17/02/2021

El Consell d’Alcaldes coneix de primera mà les conclusions de l’estudi de l’ACA sobre la riuada del riu Francolí de 2019

El Consell d’Alcaldes de la Conca de Barberà va escoltar els resultats de l’estudi sobre les inundacions del Francolí del 2019 que l’Agència Catalana de l’Aigua, a través de la UPC, ha elaborat per conèixer-ne les causes i les conseqüències, en la sessió de Consell d’Alcaldes de dilluns passat.

El director de l’ACA, Lluís Ridao, i l’investigador, Juan Pedro Martín Vide, van exposar-ne les conclusions als alcaldes de la comarca. L’informe resol que la principal causa dels danys causats durant la riuada del Francolí -que sobretot va afectar el marge dret- va ser l’arrossegament d’arbres, en un moment que es va eixamplar de manera natural la llera del riu en alguns punts. El volum d’aigua de la pluja va ser extraordinari i la conseqüència va ser una crescuda excepcional del riu Francolí, que va arrossegar molta quantitat de vegetació i d’arbres. Es calcula que es van arrencar 43.000 exemplars, l’equivalent a 43.000m3 de fusta, i que caldran dècades per recuperar tot l’entorn.

No obstant, l’informe proposa algunes accions, com una mesura estructural per adapta-se i mitigar fenòmens extrems, eixamplar la llera aigües amunt del pont principal de l’Espluga de Francolí i augmentar la capacitat de desguàs del pont dels ferrocarrils a Montblanc per tal de poder assumir el transport de vegetació, així com també enderrocar ponts inservibles i abandonats.

L’Agència Catalana de l’Aigua ha invertit més de 12 milions d’euros en el condicionament de les lleres, i el sistema d’abastament en alta i de sanejament a tots els municipis afectats: Vilaverd, Montblanc, L’Espluga de Francolí, Vimbodí i Poblet i Vallclara.