El Ple del Consell Comarcal aprova una moció sobre els efectes de la llevantada

31/10/2019 Actualitat

El Ple del Consell Comarcal aprova una moció sobre els efectes de la llevantada

El Ple del Consell Comarcal va aprovar aquest dilluns per unanimitat una moció de suport a les persones afectades per l’aiguat i la posterior riuada del dia 22 i d’agraïment als cossos i persones que estan treballant per pal•liar els seus efectes.

La moció destaca que “el desbordament del riu Francolí al seu pas per la Conca de Barberà la nit del passat dimarts 22 d’octubre ha causat nombroses destrosses i pèrdues materials encara pendents de comptabilitzar. Els municipis més afectats, Vimbodí i Poblet, l’Espluga de Francolí, Montblanc, Vilaverd, Vallclara, Vilanova de Prades han vist com la força de l’aigua ha arrasat edificis sencers, vehicles i ha fet desaparèixer negocis dels nostres veïns/es així com l'esfondrament del sostre de l'església de Savallà del Comtat, com a conseqüència de la llevantada. Molts habitatges han sofert desperfectes per les inundacions, però aquest episodi també ha causat danys personals, amb un balanç de dues víctimes mortals i de quatre persones que encara resten desaparegudes. La intensitat i la quantitat de les precipitacions registrades durant el dia i la nit d’aquest 22 d’octubre, especialment als termes dels municipis de les muntanyes de Prades, han provocat una avinguda d’aigua especialment virulenta, que anava acompanyada de grans quantitats de terra, roques i vegetació de grans dimensions. Tots els municipis treballen intensament per recuperar la normalitat i restablir els serveis bàsics. La tasca dels cossos dels Agents Rurals, Voluntaris de Protecció Civil, Agrupació de Defensa Forestals, Policia Local, treballadors i treballadores municipals, Bombers de la Generalitat i Mossos d’Esquadra han estat essencials per evitar danys majors. Expressem el nostre agraïment cap a la seva actuació, així com a les desenes de veïns/es que, voluntàriament treballen per recuperar la normalitat, així com constatar la solidaritat entre tots els ajuntaments de la Conca de Barberà per ajudar i donar suport als municipis més afectats.”.

Per acabar reclamant:

“Primer: L’execució del compromís pres de les institucions supramunicipals per fer front al repte de reconstruir els nostres municipis afectats. Segon: Una valoració àgil i ràpida dels danys produïts i l’aportació de fons extraordinaris per tal de restablir tant les vies de comunicació com les xarxes de subministrament i pal•liar els greuges causats a les persones propietàries d’habitatges, finques i negocis. Tercer: Una millora contínua de la gestió de les zones fluvials del territori i una política clara a l’hora de planificar actuacions a les lleres dels rius”.