El SIAD presenta la campanya ‘És cosa de tothom; si no, ens plantem’ amb motiu del 8M

08/03/2021

El SIAD presenta la campanya ‘És cosa de tothom; si no, ens plantem’ amb motiu del 8M

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, el SIAD Conca de Barberà engega, avui, la campanya ‘És cosa de tothom, si no, ens plantem’, una campanya que pretén reivindicar la igualtat de gènere i els mateixos drets per a homes i dones, fent una crida a la corresponsabilitat i la distribució equitativa de les tasques domèstiques.

La campanya, que s’ha presentat aquest matí a la seu del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, consisteix en l’edició i difusió d’un cartell, obra de Jordina Moix, que vol fer evident la necessitat que tothom prengui consciència de la feina que cal fer per assolir l’autèntica igualtat entre homes i dones. En total, s’han repartit 200 exemplars per a tots els municipis de la comarca.

L’any 2020, el SIAD va atendre un total de 143 persones, de les quals 68 han sigut noves usuàries): un total de 137 dones i 6 homes, així com es van fer 518 entrevistes entre totes les tècniques del SIAD. La cap de l'àrea d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Laura Anglès, ha explicat que l’any passat no van augmentar significativament els casos, però sí que va augmentar el suport psicològic. De fet, l’atenció psicològica del SIAD va créixer un 68% respecte el 2019, així com les consultes a l’advocada van fer-ho un 30%. La consellera comarcal d'Igualtat, Aida Morgades, ha volgut agrair la feina feta al SIAD Conca de Barberà, sobretot, durant la pandèmia.

D’altra banda, la coordinadora de l'Institut Català de les Dones a Tarragona, Ekaterina Katcheff, ha presentat la campanya ‘Dones i homes, corresponsables’, que pretén conscienciar sobre la corresponsabiltiat efectiva després que durant la pandèmia per la Covid-19 s’hagin fet més evidents les desigualtats de repartiment de les tasques domèstiques. En aquest sentit, Katcheff ha alertat que «patim un risc de retrocés» en la garantia dels drets de les dones i ha mencionat específicament a les dones que durant aquests «llargs i extenuants» mesos de pandèmia i que ‘s’amaguen darrere els serveis essencials’, a qui ha agraït la feina feta.

Les activitats programades:

Per una banda, del 8 al 22 de març, s’han programat una sèrie de tallers amb temàtica feminista i des de diferents perspectives: les cures, el lideratge femení, igualtat efectiva i per a les famílies.

  • Dilluns, 8 de març, de les 18.00h a les 19.30h. Lectura en línia del manifest institucional a càrrec d’Aida Morgades i Agüera, consellera comarcal d’igualtat. Després, taller en línia "Cuides o treballes? Reflexions al voltant de la importància i la invisibilització de les cures", a càrrec d’Èlia Palomas Oliva, de l’entitat Dones Amb Empenta.

  • Dimarts, 9 de març, de les 18.00h a les 20.00h, taller en línia d'emprenedoria i lideratge femení dirigit a empresàries, directives i emprenedores de la comarca, a càrrec de Blanca Moreno Triguero, de la consultoria MiT.

  • Dimecres, 10 de març, de les 18.00h a les 20.00h, taller en línia “Dona, rebel·la’t. Trenca les cadenes. Taller sobre recursos, eines i estratègies per combatre les desigualtats”, a càrrec de Samara Moreno Gómez i Nazaret Troya Cala de Towanda Equitat.

  • Dimecres, 17 de març, de les 18.00h a les 20.00h, taller en línia “Amb ulleres liles.

  • Pràctica feminista en el nostre dia a dia per avançar en la igualtat efectiva entre homes i dones”, a càrrec de Samara Moreno Gómez i Nazaret Troya Cala de Towanda Equitat. 

  • Dilluns, 15 i 22 de març, de les 18.00h a les 20.00h, taller en línia “Com educar en la igualtat de gènere?”, formació per a les famílies en igualtat i perspectiva de gènere, a càrrec de Blanca Moreno Triguero, consultoria MiT. Aquest taller consta de dues sessions.

Per a poder participar dels diversos tallers, cal inscriure’s prèviament a: http://www.concadebarbera.cat/siad/inscripcions

Recull d’imatges ‘Fotografia la igualtat!’

De l’1 al 7 de març es pot participar al recull ‘Fotografia la igualtat!’, una nova proposta del SIAD Conca de Barberà i de les associacions de dones de la comarca per a reivindicar la corresponsabilitat i la igualtat de gènere. Es tracta de fer una fotografia en color o en blanc i negre que representi la corresponsabilitat, entesa com a distribució equitativa de les responsabilitats domèstiques entre les persones membres d’una llar. Aquesta fotografia s’ha d’enviar per correu electrònic o whatsApp a alguna de les associacions de dones de la Conca de Barberà i amb totes les fotografies rebudes es crearà una exposició virtual.

Recull ‘Escriu per la igualtat’

El recull “Escriu per la igualtat” consisteix en la redacció de textos inèdits i originals de fins a 420 caràcters en els quals es demana que aparegui la paraula ‘DONA’. Les persones interessades a participar-hi l’han de signar amb un pseudònim i l’han d’enviar a igualtatconca@gmail.com en format PDF.

El període de recollida és des de l’1 al 29 de març i de tots els textos presentats, se’n farà una exposició virtual i se n’escollirà un, el qual serà publicat al punt de llibre que el SIAD Conca de Barberà edita amb motiu de la diada de Sant Jordi.

Recull ‘Dibuixem la igualtat’

L’activitat ‘Dibuixem la igualtat’ està dirigida a l’alumnat de cicle superior de primària (5è i 6è) i ESO dels centres educatius de la Conca de Barberà perquè plasmin, en un dibuix, la igualtat, els estereotips i els rols de gènere.

Dels dibuixos rebuts se’n realitzarà una exposició virtual i, a més, se n’escollirà un que es convertirà en el fons del punt de llibre que el SIAD Conca de Barberà edita amb motiu de la diada de Sant Jordi.