Els interns del centre penitenciari de Lledoners faran La Ruta del Cister a peu

22/04/2021

Els interns del centre penitenciari de Lledoners faran La Ruta del Cister a peu

Els consells comarcals de la Conca de Barberà, de l’Alt Camp i de l’Urgell, conjuntament amb el centre penitenciari de Lledoners, impulsen el projecte social ‘La Ruta del Cister a peu des de Lledoners’, una iniciativa que té per objectiu que els interns del centre penitenciari puguin conèixer el recorregut, la història dels monestirs i dels municipis de les tres comarques a partir de la realització de La Ruta com a activitat esportiva.

 

El recorregut serà de caràcter figurat, ja que els interns no sortiran de l’entorn de la presó. D’aquesta manera, l’activitat es podrà realitzar en tres modalitats, segons els permisos que s’apliquin a cada intern del centre. Les modalitats:

-Fent un circuit específic dins el mateix mòdul en el que es trobin.

-Realitzant un recorregut que prepararan els monitors d’esports pel carrer major del centre penitenciari.

-Sortides programades a l’entorn del centre penitenciari amb l’acompanyament dels monitors esportius, educadors socials i voluntaris.

 

Cal remarcar que és el primer projecte d’aquestes característiques que s’impulsa conjuntament entre La Ruta del Cister i la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima del Departament de Justícia; i que podria repetir-se en altres presons catalanes més endavant, ja que algunes d’elles ja han mostrat el seu interès en acollir-lo.

 

Sílvia Iturria, la consellera comarcal de Turisme del Consell Comarcal de la Conca de Barberà i Mireia Bonet, coordinadora de La Ruta del Cister, es va reunir, divendres passat, amb la directora del centre penitenciari de Lledoners, Susana Gràcia, i els diferents tècnics d’esport i tractament per a presentar tot el material que s’ha editat, específic per aquest projecte, per tal que els participants puguin completar tot el recorregut i treballar-ho. A banda de l’activitat esportiva, aquest projecte també incorpora una fase de realització de sessions formatives als interns perquè coneguin la història dels tres monestirs, de la mà d’un historiador, així com també, de l’entorn cultural i paisatgístic dels municipis pels quals transcorre el sender. La consellera comarcal de turisme destaca que: “ Tant a nivell comarcal, com des de la gestió de La Ruta del Cister, s’han iniciat diferents línies de treball relacionades directament en projectes culturals i socials, fent un pas endavant i heterogeni en la promoció turística del territori; i en aquesta ocasió es tracta d’una acció de promoció per donar a conèixer les nostres comarques a partir d’un projecte social des de la presó de Lledoners”.

 

Pel secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, “les activitats esportives i culturals són una eina molt valuosa per implicar els interns en el seu procés de reinserció. Els permet formar part d’un equip, adoptar hàbits saludables, treballar els valors socials, i connectar-se de nou amb l’exterior. En definitiva, avançar cap a la preparació de la vida en llibertat”.

 

S’ha editat un Carnet 6T personalitzat amb disset caselles buides que són els espais on es marcarà el segell un cop els interns hagin realitzat el quilometratge corresponent. Un cop segellat tot el Carnet 6T, des de La Ruta del Cister s’emetrà el diploma corresponent per a cada un d’ells.

 

L’activitat és oberta a tots els interns del centre penitenciari. El dia 23 d’abril, la diada de Sant Jordi, serà el dia en el que es presentarà el projecte als interns del centre i quan es podran inscriure a l’activitat.

 

Cal recordar que l’itinerari de La Ruta del Cister, el GR 175, transcorre per les comarques de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell i és l’únic recorregut que enllaça entre sí els tres monestirs cistercencs de Santes Creus, Poblet i Vallbona. El recorregut es pot fer a peu, amb un total de 105 quilòmetres o en BTT amb un total de 108 quilòmetres.