Els Serveis Informàtics del Consell Comarcal donen a conèixer el seu cas d’èxit de la implantació de l’Esquema Nacional de Seguretat al Congrés Digital de Catalunya

11/11/2021

Els Serveis Informàtics del Consell Comarcal donen a conèixer el seu cas d’èxit de la implantació de l’Esquema Nacional de Seguretat al Congrés Digital de Catalunya

Aquesta setmana, el personal tècnic dels Serveis Informàtics del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Laia Rodríguez i Jordi Torre, han participat al 4t Congrés de Govern Digital de Catalunya, que ha tingut lloc del 9 a l’11 de novembre.

 

El Congrés, dirigit especialment a alts càrrecs i tècnics de les àrees i de serveis involucrats en la transformació i modernització de les seves institucions, així com a experts públics i/o privats en el marc de la transformació digital de les organitzacions, ha tractat, com un dels seus eixos principals, qüestions de seguretat en l’administració pública i la informàtica, pretenent ser un espai de trobada, obert i dinàmic, on poder compartir treballs de reflexió, iniciatives innovadores i experiències reals que han marcat aquests temps de mobilitat limitada, distanciament físic i trasbals econòmic, i que han de servir per encarar el futur de l’administració de manera valenta i decidida, amb més coneixement i consciència del que vol i necessita la nostra societat. En aquest cas, s’han programat ponències, xerrades i tallers entorn de les tecnologies de la informació i la comunicació.

 

Els integrants dels Serveis Informàtics del Consell Comarcal hi han participat amb el taller ‘Implementació de l’Esquema Nacional de Seguretat (ENS) a municipis petits’, una activitat durant la qual han pogut presentar el seu cas d’èxit, conjuntament amb el Consell Comarcal de la Terra Alta.

 

El 2019, els consells comarcals de la demarcació de Tarragona i la Diputació de Tarragona van signar un conveni de col·laboració a través del qual s’ajuda als municipis a desplegar l’ENS. A la Conca de Barberà la implantació s’ha dut a terme als 22 municipis que configuren la comarca i ja s’ha obtingut, de cadascun d’ells, el pla de millores que permetrà finalitzar l’adequació de seguretat.

 

Durant el taller, els responsables dels Serveis Tècnics del Consell Comarcal van explicar com es treballa amb els ajuntaments per desplegar l’ENS, els obstacles amb els quals es poden trobar i van fer alguns suggeriments i recomanacions per tal de donar suport a altres administracions que estan o estaran en procés d’implementar-lo.

 

L’Esquema Nacional de Seguretat, que és d’obligat compliment per les administracions públiques, té per objecte establir la política de seguretat en la utilització de mitjans electrònics en l'àmbit de la Llei, i està constituït pels principis bàsics i requisits mínims que garanteixin adequadament la seguretat de la informació tractada.

 

El Congrés Digital de Catalunya ha estat organitzat per la Generalitat de Catalunya, el Consorci d’Administració Oberta de Catalunya i Localret.