Es presenta l'informe de gestió del reciclatge del primer trimestre del 2022

26/04/2022 Actualitat

Es presenta l'informe de gestió del reciclatge del primer trimestre del 2022

Durant aquest trimestre s'han generat un total de 2.255,17 tones de residus municipals

Aquest dijous s'ha presentat l'informe de gestió del reciclatge relatiu al primer trimestre de 2022. Durant aquest s'han generat un total de 2.255,17 tones de residus municipals.

En aquest període, i després d’un any amb el nou model de recollida de residus implantat a la comarca es confirma el manteniment de la taxa de recollida selectiva, i els bons resultats obtinguts durant l’any 2021.

Durant aquest trimestre, la Conca de Barberà ha assolit el 78,5% de reciclatge i els tres municipis que més reciclen són Barberà de la Conca, Santa Coloma de Queralt i Vilaverd (85,50%, 82,30% i 81,47% respectivament).

En aquest temps la quantitat de residus llençats a l'abocador s’ha reduït en més d’un 60% respecte l’anterior model de recollida.  

En termes generals, els resultats de la recollida selectiva varien segons les característiques dels municipis, els models de recollida i les campanyes de comunicació desplegades. Però si que hem de remarcar que trobem tots els municipis de la comarca per sobre del 65% de recollida selectiva, ja que ens tots s’han implantat models eficients, amb identificació d’usuari mitjançant targeta en el contenidor o el sistema porta a porta.

Pel que fa a la recollida selectiva de la matèria orgànica (restes de menjar i restes vegetals de mida petita) ha tingut un percentatge de recuperació del 70,27% i s'han recollit 570,75 tones de matèria orgànica, un 0,14% més que l'any anterior.

Pel que fa a la recollida selectiva del paper i cartó ha augmentat en un 3,89% respecte a l'any anterior amb un total de 134,6 tones i un percentatge de recuperació del 48,25%. La recollida selectiva de cartó comercial s'ha reduït en un 14,36% respecte a l'any anterior, amb un total de 61,3 tones recollides.

La quantitat total de vidre recollit ha suposat un decrement del 16,6% respecte de l'any anterior amb 146 tones recollides i un percentatge de recuperació del 92,48%.
La recollida d'envasos lleugers s'ha incrementat exponencialment i s'han recollit un total de 208,9 tones amb el 77,20% de recuperació.

Pel que fa als serveis que presta el Consell Comarcal, s'han fet 29 serveis amb la deixalleria mòbil, 132 serveis de poda i 131 serveis de voluminosos i a les deixalleries de la comarca (situades a Montblanc, Espluga de Francolí, Santa Coloma de Queralt, Sarral, Vimbodí i Poblet, Barberà de la Conca i Vilaverd) s'han revalorat un total de 650,8 tones, un 13,13% menys que l'any 2021.

També s’ha de tenir en compte la reducció de residu per habitant, la qual és de les més baixes en molts anys, situant-se al 1,24 kg/hab/dia, una de les claus és el foment de la prevenció com a estratègia prioritària en la gestió dels residus.

Des dels serveis de medi ambient del Consell Comarcal, es treballa per resoldre incidències i actes incívics de tots els municipis, per tal d’obtenir millors resultats en el servei. Tanmateix, la Conca de Barberà segueix sent un referent en la gestió dels residus municipals, estan un 38% per sobre de la mitjana catalana (la qual és un 40%) i sent una de les comarques de Catalunya que més bé gestiona els seus residus.