Finalitza el programa educatiu “El Bosc i els incendis” del curs 2016-2017

17/05/2017

Finalitza el programa educatiu “El Bosc i els incendis” del curs 2016-2017

Aquesta setmana, els alumnes de cicle superior de l'escola Les Muralles han finalitzat les activitats de la vint-i-dosena edició del programa educatiu “El Bosc i els incendis” amb una sortida al bosc. Enguany, la sortida s'ha fet al bosc del Balneari de Rocallaura.

Aquest curs, un total de 200 alumnes de cicle superior han participat en el programa que duen a terme conjuntament el Cos d'Agents Rurals de la comarca i el Consell Comarcal.

Les escoles que hi han participat són: EEE Tilmar, MD de la Serra i Les Muralles de Montblanc, Martí Poch de l'Espluga de Francolí, Vedrunes MD del Carme de Sta. Coloma de Queralt, Salvador Ninot de Sarral, Sagrat Cor de Solivella, Sant Roc de Rocafort, Antoni Tous de Pira i Valldemur de Barberà de la Conca.

La Conca de Barberà és una comarca amb alt risc d'incendis forestals, ja que comprèn una gran superfície boscosa. Cal destacar les muntanyes de Prades, zona declarada com Espai d'Interès Natural.

Ja fa 22 anys que des del Consell Comarcal es va prendre consciència del greu risc i de les conseqüències que comporta un incendi d'aquestes característiques; i, per tant, de la necessitat de tenir cura del nostre patrimoni natural i preservar-lo dels factors externs que posen en perill la seva existència.

Amb el programa “El Bosc i els incendis” es persegueixen els següents objectius:

. Conèixer l’ecosistema del bosc mediterrani.
. Valorar els efectes que produeix un incendi forestal.
. Aprendre les normes que s’han de seguir per a la prevenció d’aquest tipus d’incendis.

Aquest programa consisteix en:

a) Treball a l’aula:
. què és un ecosistema?
. els agents geològics
. l’acció de l’home en el medi
b) Xerrada i audiovisual sobre el bosc realitzat pels agents forestals de la comarca.
c) Sortida a un bosc cremat: en la zona cremada veuran i valoraran els efectes d’un incendi amb la col·laboració dels agents forestals i amb el suport d’un dossier de treball.
. Col·locació de caixes niu i plantació d’arbres amb l’ajut dels agents forestals.
. Alliberament d’aus.
. Lliurament de carnet d’amics del bosc que acrediten que els titulars han participat en activitats de suport a la preservació del medi natural.

Des del Consell Comarcal volem agrair la col·laboració desinteressada del Cos d'Agents Rurals de la Conca de Barberà que, any rere any, fan que aquest programa es mantingui viu, ja que sense el seu esforç fora impossible portar-lo a terme.