Igualtat i Feminismes promociona la formació sobre violències masclistes entre adolescents

06/10/2021

Igualtat i Feminismes promociona la formació sobre violències masclistes entre adolescents

Amb l’objectiu de conscienciar joves i adolescents sobre les violències masclistes i que actuïn com agents per a la seva detenció i prevenció, el Departament d’Igualtat i Feminismes, juntament amb el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), ha assessorat el projecte Grup Lila de la Conca de Barberà. Aquesta és una iniciativa liderada pel Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) de Tarragona que tot just s’ha posat en marxa a l’IES Martí l’Humà, primer centre educatiu de la comarca en comptar amb un Grup Lila.

La iniciativa planteja la possibilitat de crear un grup d’alumnes referents en la promoció de la igualtat de gènere i detecció d’episodis de violències masclistes en l’entorn educatiu. D’aquesta manera, l’institut disposarà, de forma permanent, amb persones formades i implicades en la prevenció d’aquestes violències. Totes elles compten amb el suport i acompanyament de professionals especialitzades que faran de punt de connexió amb la xarxa de serveis existents al territori. 

Durant el mes de juny del 2021 es van realitzar al centre educatiu Martí l’Humà les sessions de presentació del projecte amb l’alumnat de 1r d’ESO, amb l’objectiu de donar a conèixer el Grup Lila i oferir la possibilitat de formar-ne part. D’aquestes sessions van sortir 15 noies i nois, que aquest any cursen 2n d’ESO, i que conformaran, definitivament,  el grup de persones referents. El Grup Lila rebrà 12 sessions formatives al llarg del curs acadèmic per capacitar als i les adolescents amb eines i estratègies per prevenir i detectar situacions abusives, així com per dinamitzar accions de sensibilització en relació a la violències masclistes i les igualtats.  

El projecte finalitzarà al juny de 2022 amb una tretzena sessió de cloenda, on es reuniran els Grups Lila ja conformats a l’Institut Roda de Barà i a l’Institut Priorat de Falset, i compartiran les experiències a cada centre educatiu.