La Conca de Barberà commemora el dia per l’alliberament LGBTI+

28/06/2023 Actualitat

La Conca de Barberà commemora el dia per l’alliberament LGBTI+

En l'àmbit comarcal, es dona compliment a la Llei 11/2014, del 10 d'octubre, per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals (LGBTI), que té entre els seus objectius vetllar per la protecció dels drets d'aquest col·lectiu amb la creació del SAI (Servei d'Atenció Integral) per a persones LGBTI+.

Els ajuntaments de la comarca participen en la commemoració del Dia per l'Alliberament de Lesbianes, Gais, Homes i Dones Transsexuals i Bisexuals (28 de juny) penjant la bandera LGBTI+ en els seus balcons per reivindicar la plena igualtat jurídica i social per a les persones LGBTI+, així com la tolerància per la diversitat d'orientació sexual. Aquesta actuació està coordinada pel SAI (Servei d'Atenció Integral) per a persones LGBTI+ de la Conca de Barberà ubicat a la seu del Consell Comarcal.

La data del 28 de juny commemora els fets esdevinguts el 1969 a Nova York, quan la població LGBTI va sortir al carrer arran d'una batuda de la policia al bar gai de Stonewall Inn. La comunitat LGBTI va mostrar públicament el seu rebuig i es va produir un fort enfrontament, que va acabar amb detencions i ferits greus. La reacció de suport a les persones agredides va ser immediata: milers de gais, lesbianes, transsexuals i simpatitzants es manifestaren solidàriament, i van contribuir, així, al naixement del Gay Liberation Front.

El 28 de juny de 1969 marca l'inici de l'activisme LGBTI. En poc temps es van fundar organitzacions que defensaven els drets dels col·lectius LGBTI tant als Estats Units com a altres països. El 28 de juny de 1970 va tenir lloc la primera marxa de l'orgull gai a Nova York i Los Angeles per commemorar l'aniversari dels conflictes.

Altres ciutats van imitar la iniciativa i actualment el Dia per l'Alliberament LGBTI es commemora arreu del món. És el dia de la celebració del sentiment de dignitat de les persones LGBTI i predominen els ja tradicionals símbols de les persones LGBTI: els triangles roses i la bandera amb els colors de l'arc de Sant Martí, creada per l'artista Gilbert Baker i exhibida per primera vegada a San Francisco durant una desfilada celebrada el 1978.

Des de l'any 2009, a Catalunya se celebra, també, el Pride una marxa festiva a la manera de les desfilades de l'orgull LGBTI.

A Catalunya, les polítiques d'igualtat LGBTI es troben en un moment de gran impuls en bona part gràcies a la Llei 11/2014 per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l'homofòbia, lesbofòbia, la bifòbia i la transfòbia, aprovada per la Generalitat de Catalunya.

En l'àmbit comarcal, es dona compliment a la Llei 11/2014, del 10 d'octubre, per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals (LGBTI), que té entre els seus objectius vetllar per la protecció dels drets d'aquest col·lectiu amb la creació del SAI (Servei d'Atenció Integral) per a persones LGBTI+.

El SAI de la Conca de Barberà col·labora amb els actes de "l'Orgull Rural" que es realitzaran del 26 de juny al 2 de juliol organitzats per l'associació Orgull Espluguí, el Col·lectiu LGTBIQ+ de l'Espluga de Francolí i de la Conca de Barberà que pretén visibilitzar i celebrar totes les formes d'estimar en el món rural. Un col·lectiu divers sense esquemes ni barreres que neix amb la intenció de dur a terme petites accions amb periodicitat anual que siguin un punt d'obertura a la diversitat i pluralitat per les persones de la nostra comarca. Podeu consultar tota la programació a la seva pàgina web https://orgullesplugui.cat/ i a les seves xarxes socials.

El SAI està concebut com un servei de proximitat per oferir una atenció de qualitat pel que fa a atendre persones que hagin patit o estiguin en risc de partir una situació de discriminació o violència per orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere.

El SAI Conca de Barberà té com a objectius principals visualitzar la realitat del col·lectiu LGBTI i donar suport i atenció a la diversitat sexual i de gènere. A més, impulsarà el treball en xarxa, elaborarà informes sobre la situació de les persones LGBTI a la comarca, dissenyarà estratègies de sensibilització i establirà canals d'atenció, suport i acompanyament a víctimes de fòbia a les persones LGBTI.

Les persones interessades a conèixer millor el SAI (Servei d'Atenció Integral) per a persones LGBTI Conca de Barberà es poden dirigir al Consell Comarcal de la Conca de Barberà situat al carrer St. Josep, 18 de Montblanc. També poden trucar al 977 86 12 32 o enviar un correu electrònic a sai@concadebarbera.cat.