La Conca de Barberà s’adhereix a la commemoració del Dia per l’Alliberament LGBTI

23/06/2021

La Conca de Barberà s’adhereix a la commemoració del Dia per l’Alliberament LGBTI

El Consell Comarcal de la Conca de Barberà se suma a la commemoració del Dia per l’Alliberament LGBTI, que se celebra el 28 de juny. Concretament, es convida els ajuntaments de la comarca a unir-s’hi penjant la bandera LGBTI als balcons per reivindicar la plena igualtat jurídica i social per a les persones LGBTI, així com la tolerància per la diversitat d'orientació sexual. Aquesta actuació està coordinada pel SAI (Servei d’Atenció Integral) per a persones LGBTI de la Conca de Barberà ubicat a la seu del Consell Comarcal de la Conca de Barberà.

 

També, amb motiu del Dia Internacional de l’Orgull Lèsbic, Gai, Bisexual, Trans i Intersexual, les biblioteques de la comarca de la Conca de Barberà (a l’Espluga de Francolí, a Montblanc, a Santa Coloma de Queralt i a Sarral) posen a disposició de la ciutadania un recull de recomanacions de novel·les, assaigs, còmics, poesia i pel·lícules sobre la diversitat sexual i de gènere, per tal de visibilitzar les realitats de les persones LGBTI. Les recomanacions aborden diferents temàtiques relacionades amb la identitat de gènere, l’expressió de gènere i l’orientació i el desig sexual, a través de diferents disciplines i perspectives. També es demana a la ciutadania que faci les seves pròpies recomanacions de llibres o pel·lícules d’autors i autores LGBTI que incorporin la mirada de la diversitat sexual i de gènere en el seu argument o creació. Les persones que vulguin fer suggeriments, poden fer-ho a la biblioteca del seu poble o enviar un correu electrònic a sai@concadebarbera.cat.

 

El Govern de la Generalitat ha aprovat el Manifest amb motiu del Dia per l´alliberament LGBTI+.Entre d´altres, el Govern concreta el suport a les reivindicacions de les persones LGBTI+, assumeix la reivindicació d´una llei trans* estatal tant reclamada per les entitats LGBTI+ i té la ferma proposta de instar al Govern de l´Estat per poder gestionar el dret d’asil i la protecció de les persones LGBTI+.

 

La proposta d´activitat plantejada és: “Pengem la bandera als llocs més emblemàtics de les nostres poblacions i fem #ElsCimsPelsDretsLGBTI”. Aquesta acció té la finalitat de posar la bandera de l'arc de Sant Martí al cim o lloc emblemàtic (far, pont, platja, campanar, ermita, etc.), de la població i/o comarca. La idea del cim té el paral·lelisme amb l’esforç de la pujada per aconseguir la fita.


Per visibilitzar al màxim l'acció, cal gravar o fer fotos de l’acció i compartir-ho a través de les xarxes socials amb el hashtag #ElsCimsDelsDretsLGBTI.

La data del 28 de juny commemora els fets esdevinguts el 1969 a Nova York, quan la població LGBTI va sortir al carrer arran d'una batuda de la policia al bar gai d’Stonewall Inn. La comunitat LGBTI va mostrar públicament el seu rebuig i es va produir un fort enfrontament, que va acabar amb detencions i ferits greus. La reacció de suport a les persones agredides va ser immediata: milers de gais, lesbianes, transsexuals i simpatitzants es manifestaren solidàriament, i van contribuir, així, al naixement del Gay Liberation Front.

El 28 de juny de 1969 marca l'inici de l'activisme LGBTI. En poc temps es van fundar organitzacions que defensaven els drets dels col·lectius LGBTI tant als Estats Units com a altres països. El 28 de juny de 1970 va tenir lloc la primera marxa de l'orgull gai a Nova York i Los Angeles per commemorar l'aniversari dels conflictes.

Altres ciutats van imitar la iniciativa i actualment el Dia per l'Alliberament LGBTI es commemora arreu del món. És el dia de la celebració del sentiment de dignitat de les persones LGBTI i predominen els ja tradicionals símbols de les persones LGBTI: els triangles roses i la bandera amb els colors de l'arc de Sant Martí, creada per l'artista Gilbert Baker i exhibida per primera vegada a San Francisco durant una desfilada celebrada el 1978.

Des de l’any 2009, a Catalunya se celebra, també, el Pride, una marxa festiva a la manera de les desfilades de l'orgull LGBTI.

A Catalunya, les polítiques d’igualtat LGBTI es troben en un moment de gran impuls en bona part gràcies a la Llei 11/2014 per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l’homofòbia, lesbofòbia, la bifòbia i la transfòbia, aprovada per la Generalitat de Catalunya.

 

A nivell comarcal, es dona compliment a la Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals (LGBTI), que té entre els seus objectius vetllar per la protecció dels drets d’aquest col·lectiu amb la creació del SAI (Servei d’Atenció Integral) per a persones LGBTI.

 

El SAI està concebut com un servei de proximitat per oferir una atenció de qualitat pel que fa a atendre persones que hagin patit o estiguin en risc de partir una situació de discriminació o violència per orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere.

 

El SAI Conca de Barberà té com a objectius principals visualitzar la realitat del col·lectiu LGBTI i donar suport i atenció a la diversitat sexual i de gènere. A més, impulsarà el treball en xarxa, elaborarà informes sobre la situació de les persones LGBTI a la comarca, dissenyarà estratègies de sensibilització i establirà canals d’atenció, suport i acompanyament a víctimes de fòbia a les persones LGBTI.

 

Les persones interessades a conèixer millor el SAI (Servei d’Atenció Integral) per a persones LGBTI Conca de Barberà es poden dirigir al Consell Comarcal de la Conca de Barberà situat al carrer St. Josep, 18 de Montblanc. També poden trucar al 977 86 12 32 o enviar un correu electrònic a sai@concadebarbera.cat.

 

 

.