La Xarxa d’Arxius Comarcals celebra els 40 anys a Montblanc

16/06/2022 Actualitat

La Xarxa d’Arxius Comarcals celebra els 40 anys a Montblanc

Va tenir lloc aquest dissabte a l’antic Hospital de Santa Magdalena, seu de l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà

Aquest dissabte els membres de la Xarxa d’Arxius Comarcals (XAC) van celebrar els 40 anys de la seva creació a Montblanc, un esdeveniment dedicat a la cultura i a la funció de salvaguarda del patrimoni que duen a terme els centres d’arxiu. A l’acte, que va tenir lloc a l’antic Hospital de Santa Magdalena, seu de l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà, hi van assistir més d’un centenar de persones, entre els quals en destacaven reconeguts arxivers, tècnics, investigadors, diversos directors dels serveis territorials de cultura de la Generalitat de Catalunya, la directora general del patrimoni cultural i altres càrrecs de la Generalitat de Catalunya.

Al llarg de tota la jornada es van dur a terme debats amb l’objectiu de dissertar sobre els reptes i oportunitats dels arxius des d’una mirada centrada en es usuaris i els col·laboradors dels centres.

L’acte va ser presentat per Eva Pomares. La periodista, va destacar la XAC com a eina democratitzadora i com a servei cultural de primer ordre. De fet, va subratllar la gran implicació de Catalunya en matèria d’arxius.

Josep Andreu i Domingo, alcalde de Montblanc, va inaugurar l’acte. De les seves paraules en podem subratllar la valoració positiva de la relació entre el consistori montblanquí, el Consell Comarcal i la Generalitat de Catalana en matèria d’arxius. De fet, ha recordat que entre les tres administracions s’està fent el possible per canviar d’ubicació l’Arxiu Comarcal de la Conca atesa la problemàtica d’espai que actualment tenen les seves dependències. Andreu assegura que n’està segur que el projecte es farà efectiu si aquesta relació continua així.

Seguidament, va intervenir Carme Pallàs, presidenta del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, i en el cas particular de la comarca, ha destacat la relació del Consell amb l’arxiu, que data des de 1989, gairebé des dels inicis de la XAC. Per altra banda, i en termes generals, ha destacat la gran feina que duen a terme els arxius: de servei a la ciutadania, a les administracions, a les entitats i també la seva aposta de servei didàctic ofert als centres escolars.

I finalment, abans d’iniciar les ponències, va intervenir la consellera de cultura de la Generalitat de Catalunya, la Sra. Natàlia Garriga, qui, en primer lloc, ha felicitat a totes les persones que dia a dia fan possible la gestió dels arxius i ha assegurat que des del departament de cultura es continuarà donant un alt suport per poder fer possible el creixement i la salvaguarda de la memòria col·lectiva.