L'ACA considera que el model de sanejament de la Conca de Barberà és l'adequat

10/02/2022 Actualitat

L'ACA considera que el model de sanejament de la Conca de Barberà és l'adequat

Samuel Reyes, director de l'Agència va assistir el passat dilluns dia 7 de febrer al Consell d'Alcaldesses i Alcaldes

El passat dilluns 7 de febrer, durant el Consell d'Alcaldesses i Alcaldes de la Conca de Barberà, van assistir el Samuel Reyes, director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), el Joan Martínez, cap de relacions institucionals, el Francesc Benet, cap de demarcació i l'Àngel Xifré, director dels Serveis Territorials d'Acció climàtica, alimentació i Agenda Rural a Tarragona. Durant el Consell es van presentar les línies estratègiques del pla de gestió de l'Agència Catalana de l'Aigua, les accions que poden afectar a la comarca de la Conca de Barberà i per rebre el feedback de les alcaldesses i alcaldes.

El director de l'ACA va presentar les diferents línies de subvenció que estan previstes a nivell municipal i comarcal durant el 2022, les quals es destinaran a l'abastament d'aigua en alta, al transport d'aigua mitjançant vehicles cisterna, a la millora del control dels cabals subministrats en alta i a la redacció o actualització de plans directors d'abastament. Pel que fa a les subvencions pel manteniment i conservació de lleres, l'ACA també aprovarà subvencions per actuacions de prevenció i reparació de danys en domini públic hidràulic en trams urbans de lleres públiques i per actuacions per a la reducció del risc d'inundacions.

D'altra banda, també es va fer una revisió a la planificació dels propers quinquennis a nivell de disposició de nous sistemes de sanejament a la comarca. Actualment, ja s'està treballant en la redacció dels projectes de sanejament de cinc municipis (Blancafort, Vilanova de Prades, Pira, Barberà de la Conca i Vilaverd) i es preveu que aquest any es signi els convenis de col·laboració entre el Consell i l'ACA per a la redacció dels projectes de sanejament de Passanant i Belltall, Vallclara i Aguiló.
Actualment, des del Consell Comarcal s'estan gestionant cinc sistemes de sanejament que donen servei als municipis de Montblanc, l'Espluga de Francolí, Sta. Coloma de Queralt, Solivella, Vimbodí i Senan i els nuclis de Poblet i Les Masies. Des de l'ACA es creu que la gestió del sanejament en l'àmbit comarcal és el model a seguir a la resta de Catalunya.

Durant aquest 2022, està previst dur a terme diverses actuacions a les depuradores de la comarca, entre les quals destaquen el canvi del sistema d'aireació del reactor de Sta. Coloma de Queralt, amb la que s'optimitzarà el consum energètic i la qualitat del procés, la renovació de les línies de fangs de l'Espluga de Francolí, Sta. Coloma de Queralt i Solivella, i l'actualització dels sistemes elèctrics de Montblanc.

Paral·lelament, s'han fet estudis per a la implantació de plaques solars a totes les instal·lacions i s'està treballant amb la implantació de la gestió d'actius als sistemes, per certificar una gestió de qualitat en totes les plantes quant a procés, d'optimització energètica, de control mediambiental, formació i seguretat i salut.