L’Arxiu Comarcal vetlla per la gestió i la salvaguarda del patrimoni documental local

15/02/2023 Actualitat

L’Arxiu Comarcal vetlla per la gestió i la salvaguarda del patrimoni documental local

El passat 2022 l'Arxiu Comarcal va encarregar la restauració de 1.320 folis de l'Espluga de Francolí, Montblanc i Santa Coloma de Queralt, i d'11 pergamins de Montblanc i Vimbodí i Poblet

Una de les principals funcions de l'Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà (ACCB) és la de vetllar per la gestió i la salvaguarda del patrimoni documental local. En aquest sentit, el passat 2022, i en el marc del conveni amb el Consell Comarcal per a la gestió dels fons de l'administració local, s'han dut a terme una sèrie d'accions dirigides als ajuntaments en particular i a la ciutadania en general.

Cal recordar que l'Arxiu conserva 16 dels 22 fons documentals municipals a les mateixes dependències de l'antic hospital de Santa Magdalena de Montblanc, els 6 fons restants no poden ingressar per culpa de la manca d'espai de les instal·lacions. Tots, però, reben assessorament quant a gestió i classificació documental.

Pel que fa a la gestió pròpiament dita d'aquests fons, en podem destacar l'ingrés i catalogació de 8,3 m relatius a les transferències de documentació semiactiva dels ajuntaments de Barberà de la Conca, Blancafort, Montblanc i Vimbodí i Poblet i també la catalogació de 51,7 m dels fons històrics de Montblanc, Rocafort de Queralt, Senan i Vallfogona de Riucorb. Val a dir que el tractament arxivístic de la documentació històrica de Senan, s'ha dut a terme gràcies a una subvenció atorgada per la Diputació de Tarragona.

Un altre punt important a destacar són els tractaments arxivístics duts a terme a les mateixes instal·lacions municipals. En aquest sentit, els tècnics de l'ACCB han reorganitzat el dipòsit municipal de Llorac i han col·laborat amb la reinstal·lació del fons documental de l'Ajuntament de l'Espluga de Francolí al nou dipòsit d'arxiu del municipi.

Altrament, també s'han ingressat fons i documents de propietat particular relacionats amb la comarca. Concretament, 1,6 m de documentació textual, 4 pergamins, 7 pel·lícules i 329 fotografies. A més a més, cal destacar l'ingrés de 132 fotografies cedides per la seva digitalització per tal que l'Arxiu en conservi una còpia reprogràfica digital.
Pel que fa als serveis propis i directes als ajuntaments, el passat 2022 l'Arxiu Comarcal ha gestionat el préstec de 74 expedients i s'han atès 219 consultes del personal municipal.

Pel que fa a les sol·licituds de documentació municipal de la ciutadania en general, l'ACCB ha atès 545 persones a la sala de consulta i, en total, sumant els usuaris presencials i en línia, s'han consultat 3.409 expedients municipals.

Per vetllar per la salvaguarda del patrimoni, el passat 2022 l'Arxiu Comarcal va encarregar la restauració de 1.320 folis de l'Espluga de Francolí, Montblanc i Santa Coloma de Queralt, i d'11 pergamins de Montblanc i Vimbodí i Poblet.

Altrament, des de l'ACCB s'ha promogut la digitalització de gairebé de 18.500 pàgines d'hemeroteca i altra documentació, relativa a les poblacions de Barberà de la Conca, l'Espluga de Francolí, Montblanc, Pira, Rocafort de Queralt, Santa Coloma de Queralt, Vallclara, Vilaverd i Vimbodí i Poblet.

Val la pena dir que un altre objectiu de l'Arxiu Comarcal és donar a conèixer aquest patrimoni documental comarcal que conserva i gestiona. En el darrer any, s'han organitzat 8 exposicions, 6 a diferents pobles de la comarca i 2 a les dependències pròpies, a més d'una jornada cinematogràfica i la participació en un pòdcast del Departament de Cultura.