Les campanes de Vilaverd tornen a sonar manualment

05/02/2024 Actualitat

Les campanes de Vilaverd tornen a sonar manualment

Amb motiu de l'exposició Tocant el cel amb una corda, s'ha programat diferents actes

Vilaverd acull, del 26 de gener a l'11 de febrer, l'exposició "Tocant el cel amb una corda. Les campanes de la Conca de Barberà". Per aquest motiu s'han programat diferents actes i activitats.

Divendres 26 de gener, a les vuit del vespre, una vintena de persones van participar en l'acte d'inauguració de la mostra, que va comptar amb la presència del President del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Joan Canela, l'alcalde de Vilaverd, Magí Marimon, el rector de la parròquia de Sant Martí, Josep M. Alegret i el comissari de l'exposició, Jesús Martínez.

L'endemà, dissabte 27 de gener, per primera vegada des de feia molts anys, el campanar de l'església es va obrir al públic, mitjançant visites guiades. Des de les quatre fins a dos quarts de set de la tarda, tothom qui va voler, va poder conèixer i tocar manualment les campanes Martina i Maria de Montgoi. Aquest acte va esdevenir un èxit de participació. Durant gairebé dues hores, una quarantena de vilavertins i vilavertines van pujar i tocar les campanes manualment. Guiats, no només pel comissari, sinó per persones que, de joves, havien tocat a mà aquestes campanes, tot explicant alguns dels tocs tradicionals del poble, avui en desús.

En acabar les visites al campanar, a les set de la tarda, Jesús Martínez, comissari de l'exposició i, Martí Torrell, historiador local van fer una xerrada divulgativa sobre l'església del poble i el seu patrimoni sonor. Torrell va fer un repàs de la història del temple, des dels seus orígens fins a l'actualitat, tot assenyalant la seva evolució al llarg dels anys. Una de les anècdotes explicades va ser que, l'any 1931, es va produir la celebració de dos actes simultanis, d'una banda, la proclamació de la República i, de l'altra, la benedicció i col·locació de les noves campanes. Martínez, va explicar que aquestes campanes van tenir una vida ben curta, ja que l'any 1936, amb l'esclat de la guerra van ser robades per un escamot. A les acaballes del conflicte, un obús van enderrocar parcialment el campanar. El 1943 es va restaurar l'espadat, es va col·locar una antiga campana. L'any 1958, es van col·locar les noves campanes dedicades a la Mare de Déu de Montgoi i l'altre a Sant Martí.

Cada vegada que aquesta exposició arriba a un poble, es realitza un treball d'adaptació a la situació particular del lloc. Aprofundint en l'estudi de les seves campanes i recollint la tradició oral que conserven els seus habitants. En el cas de Vilaverd, s'ha utilitzat un dron per poder estudiar les dues campanes situades al punt més alt del campanar, al qual no es pot accedir sense mitjans extraordinaris. Això ha permès, per exemple, datar la campana petita, fosa l'any 1848, i llegir part de la seva inscripció "Ribense", cosa que contrasta amb la documentació que es conservava fins ara, que afirma que aquesta campana procedia d'una antiga fàbrica tèxtil de Vilaverd. La jornada de portes obertes al campanar, que es va celebrar dissabte passat, va atreure antics escolans i sagristans de l'església que van explicar de quina manera tocaven les campanes quan eren petits, mostrant el contrast dels tocs tradicionals amb els actuals, programats electrònicament.

Com en altres poblacions, l'escola també ha esdevingut una part activa de l'exposició. L'alumnat va gaudir d'una jornada lúdic cultural, amb la visita dinamitzada a l'exposició i la pujada al campanar per posar en pràctica els tocs manuals. Per exemple, el de difunts, de foc, del treball o de cridar a Missa. Així com les diferents tècniques per a executar-los: repicar, ventar o dur a seure els senys. Com a resultat de tot plegat i, amb l'empara de l'Ajuntament i de l'escola i amb el suport de la parròquia, s'està començant a treballar per a fer un pas més i recuperar el toc manual de les campanes de Vilaverd.
Aquesta exposició, impulsada pel Consell Comarcal de la Conca de Barberà i el Museu Comarcal de la Conca de Barberà, amb el suport dels ajuntaments i municipis de la comarca; arriba a Vilaverd després de visitar amb un gran èxit les poblacions de Montblanc, Solivella, Passanant i Belltall, l'Espluga de Francolí, Santa Coloma de Queralt, Les Piles, Conesa, Rocafort de Queralt, Blancafort, Sarral i Vimbodí i Poblet. Més endavant, es podrà visitar a Barberà de la Conca, Pira i Savallà del Comtat.

Tocant el cel amb una corda. Les campanes de la Conca de Barberà dona a conèixer el món de les campanes a partir del cas concret de la Conca de Barberà. Un mitjà de comunicació de masses imprescindible per a la coordinació diària dels nostres pobles i ciutats fins fa ben pocs anys, que la UNESCO, recentment, ha reconegut com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Mitjançant una dotzena de plafons, els visitants podran conèixer les campanes, els campaners i els tocs que han marcat el dia a dia de la nostra comarca i posar-los en pràctica mitjançant una petita campana fosa per a l'ocasió.