L'Espai Test Agrari de Passanant i Belltall ja és una realitat

13/12/2023 Actualitat

L'Espai Test Agrari de Passanant i Belltall ja és una realitat

Les persones seleccionades poden fer ús de l’espai per un període de 3 anys.

L’Sven Rock és el primer usuari de l’Espai Test de Passanant i Belltall, adreçat a persones que volen desenvolupar un projecte d’emprenedoria en el sector agrari.

Coincidint amb l’època de la plantada del reconegut All de Belltall, aquest mes de desembre s’ha posat en funcionament aquest Espai Test, que compta amb una superfície de 2 hectàrees per plantar alls i altres conreus. En el marc d’aquest projecte, la persona que conrea les terres (el tester o usuari de l’Espai) un tractor, una sembradora i altra maquinària a la seva disposició per desenvolupar la prova d’activitat agrícola sense haver de realitzar pràcticament inversió.

La selecció del tester s’ha fet a partir dels criteris determinats en unes bases públiques, on es determina que el període durant el qual es pot fer ús de l’Espai és de 3 anys. La persona seleccionada per iniciar el projecte ha estat l’Sven Rock que, per donar el tret de sortida a l’activitat en aquest nou Espai Test, avui ha dut a terme la primera plantada d’alls amb llavor cedida gratuïtament per l’Agrupació de Productors de l’All de Belltall.

La manca de relleu generacional en el sector agrari comporta la necessitat de crear iniciatives innovadores que afavoreixin i facilitin la incorporació de persones al sector primari, si pot ser a través de projectes agrícoles sostenibles i vinculats al territori. En aquest sentit neixen els Espais Tests Agraris, dissenyats per acompanyar persones amb interès en iniciar un projecte agrícola, permetent la seva inserció al sector de manera progressiva. A banda de l’accés a la terra, la cessió d’eines i infraestructures els usuaris també reben suport legal per al desenvolupament de l’activitat, formació especialitzada, assessorament tècnic i agronòmic i, en aquest cas, un acompanyament específic per part de persones expertes en el cultiu de l’All de Belltall.

En concret, la creació d’un Espai Test a la Conca de Barberà està vinculada al cultiu i producció de la varietat de l’All de Belltall amb l’objectiu de posar-la en valor, mecanitzar-ne el cultiu, incrementar-ne la producció i, en la mesura que sigui possible, millorar-ne la qualitat.

Aquest projecte s’ha creat gràcies a la implicació de l’Ajuntament de Passanant i Belltall, l'Associació de Productors de l'All de Belltall i l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) i compta amb l’assessorament de Concactiva, l’entitat encarregada de la gestió de l’espai i acompanyament de la persona usuària.

Les persones interessades en l’Espai Test de Passanant i Belltall poden consultar les bases d’accés adreçant-se a Concactiva i, en cas que vulguin participar del projecte i compleixin els requisits, passaran a formar part d’una llista d’espera d’usuaris de l’Espai per quan hi hagi disponibilitat.