Més de 200 alumnes participen als tallers escolars per treballar la Carta del Paisatge de la Conca de Barberà

11/03/2021

Més de 200 alumnes participen als tallers escolars per treballar la Carta del Paisatge de la Conca de Barberà

Una dotzena d’escoles de la Conca de Barberà han realitzat, durant les últimes setmanes, tallers educatius per a treballar la Carta del Paisatge, impulsada per l’àrea de Sostenibilitat, paisatge i agricultura del Consell Comarcal de la Conca de Barberà. 

Així, un total de 216 alumnes de les escoles de la comarca han participat en aquesta iniciativa que, a partir dels materials didàctics ‘Paisatges transgeneracionals’, preparats específicament per als centres educatius, ha permès que els nens i les nenes hagin pogut analitzar les diferències, els canvis i les transformacions que ha patit el paisatge, al mateix temps que reflexionar sobre la seva conservació, protecció i gestió. S'ha preparat una metodologia senzilla i oberta per tal que cada centre l’apliqués segons la seva realitat.

En aquest sentit, els materials didàctics s’han dissenyat per tal que els nens i les nenes de la comarca aprofundeixin en el coneixement de les característiques dels paisatges de la Conca de Barberà; aprenguin a descriure i a expressar el paisatge que s’observa en un moment determinat i què ens fa sentir; prenguin consciència de les diferències entre els diferents paisatges de la comarca; coneguin les diferents unitats de paisatge de la Carta de Paisatge i les seves característiques; treballin els elements característics de cadascuna de les unitats de paisatge; enforteixin el vincle amb el paisatge que els envolta i el medi natural; i se sensibilitzin pel que fa al respecte al medi i tot el que implica (paisatge, vegetació, fauna, etc.).

L’àrea de Sostenibilitat, paisatge i agricultura del Consell Comarcal de la Conca de Barberà vol repetir aquests tallers de forma anual per treballar el paisatge i tots els seus valors als centres educatius.

En aquesta primera edició hi han participat els alumnes de l’Escola de Blancafort, l’Escola Sant Roc - ZER Conca de Barberà (Rocafort de Queralt), l’Escola Les Muralles (Montblanc), l’IES Joan Segura i Valls (Santa Coloma de Queralt), l’Escola Antoni Tous - ZER Conca de Barberà (Pira), l’Escola Mare de Déu de la Serra (Montblanc), l’Escola Valldemur - ZER Conca de Barberà (Barberà de la Conca), l’Escola Sagrat Cor - ZER Conca de Barberà (Solivella), l’Escola del Montgoi - ZER Poblet (Vilaverd), l’Escola Salvador Ninot (Sarral), l’Escola Cor de Roure (Santa Coloma de Queralt) i l’Escola Martí i Poch (L’Espluga de Francolí).

El Consell Comarcal de la Conca de Barberà, a través de la conselleria de sostenibilitat, paisatge i agricultura, va aprovar la Carta del Paisatge de la Conca de Barberà el passat mes de novembre, un document que té per objectiu augmentar la conscienciació i el coneixement sobre el paisatge a la comarca a partir del disseny i execució de programes d’educació en el paisatge a centres escolars.

La Carta del Paisatge de la Conca de Barberà inclou una diagnosi de les dinàmiques del paisatge comarcal, defineix uns objectius de qualitat paisatgística a assolir dins l'àmbit comarcal i elabora un programa de gestió en el qual es concreten accions específiques que han d'emprendre els diversos agents implicats. Actualment, s’està treballant en el foment del consum de productes del territori i en diverses activitats.