Organitzem un cicle de conferències sobre el Trienni Liberal

29/06/2021

Organitzem un cicle de conferències sobre el Trienni Liberal

L’àrea de Cultura del Consell Comarcal de la Conca de Barberà organitza un cicle de conferències per a commemorar el bicentenari del Trienni Liberal (1820-1823), que va tenir un gran impacte a la comarca: desamortització monàstica i de les comandes religioses, fets bèl·lics, canvis administratius, tala descontrolada del Bosc de Poblet, conflictes entre pobles, etc.

Malgrat tot, aquest període històric ha estat molt poc estudiat. Per aquest motiu, aprofitant la commemoració del bicentenari, l’Àrea de Cultura amb la col·laboració del Campus Extens de la URV i el suport de l'Arxiu i el Museu Comarcals i l'Ajuntament de Montblanc.

Les xerrades tindran lloc del 5 al 9 de juliol a la Sala Corts Catalanes del Centre Cultural Anselm Turmeda de Montblanc (a les 18.00), amb el següent programa

5 juliol

Ramon Arnabat Mata. Professor d’Història Contemporània de la URV

El Trienni Liberal (1820-1823) a Catalunya: revolució i contrarevolució

6 juliol

Fr. Octavi Vilà, O. Cist.

Abat de Poblet

Poblet 1821: La segona exclaustració

7 juliol

Valentí Gual Vilà. Professor d’Història Moderna de la UB

Apunts de demografia de la Conca de Barberà (1820-1823)

8 juliol

Damià Amorós Albareda. Historiador

La Baixa Segarra en temps del Trienni Liberal i les seves conseqüències

9 juliol

Gabriel Serra Cendrós.

Historiador

Aspectes del Trienni Liberal a la Conca de Barberà

L’entrada és gratuïta i no cal reserva prèvia, però les places són limitades i es tindran en compte les mesures anti-COVID-19.

El Trienni Liberal és un període històric que, malgrat la seva curta durada, va tenir un enorme impacte en l'evolució històrica posterior de l'Estat espanyol. Nascut d'un pronunciament militar que va obligar al rei Ferran VII a aprovar la Constitució liberal de 1812, els successius governs de l'Estat van portar a terme un conjunt de polítiques econòmiques, socials i de reorganització territorial i administrativa que volien posar l'Estat espanyol en línia amb el que s'estava impulsant en aquells moments en els estats liberals europeus més avançats.

Però la ferma i violenta oposició dels sectors religiosos i populars, encapçalats per les classes acomodades més reaccionaries, i finalment la invasió militar d'un exèrcit francès (que comptava amb l'aval de les Corones europees) va fer descarrilar el camí encetat. Aquest període històric es considera el preàmbul de la creació de l'Estat liberal espanyol i de les guerres carlines que va patir l'Estat durant bona part del segle XIX.