Paisatges de la Guerra Civil a la Conca de Barberà. Una proposta per conèixer llocs relacionats amb la Guerra

25/09/2019 Actualitat

Paisatges de la Guerra Civil a la Conca de Barberà. Una proposta per conèixer llocs relacionats amb la Guerra

Aquest any es commemora el vuitantè aniversari del final de la Guerra Civil. Per recordar aquell període històric el Consell Comarcal ha organitzat pel dia 12 d’octubre una visita guiada a tres espais emblemàtics relacionats amb fets destacats que van tenir lloc en aquell moment.

El primer lloc que es visitarà serà l’antiga presó comarcal de Montblanc (actualment seu del Centre  d’Interpretació de l’Art Rupestre). En aquell espai es recordarà especialment dos fets destacats que van tenir lloc els primers dies de la Guerra com van ser l’empresonament i mort del bisbe Borràs i la detenció i posterior alliberament del cardenal Vidal i Barraquer de la presó de Montblanc.

Posteriorment, a la plaça de l’1 d’Octubre, on hi ha el monument a mossèn Pau Queralt, s’exposarà la biografia d’aquest clergue i home de cultura montblanquí que va ser assassinat també els primers dies de la Guerra.

Per últim, els participants es desplaçaran fins a l’Espluga de Francolí , on es visitarà l’antic balneari Vil·la Engràcia (avui alberg Jaume I), que durant el conflicte va ser habilitat com a hospital de campanya i va acollir, l’any 1938, l’acte de comiat oficial de les Brigades Internacionals.

Per últim, aquells que ho desitgin podran quedar-se a dinar a les instal·lacions del mateix alberg.

Les visites són gratuïtes, però cal inscriure’s prèviament a l’Oficina Comarcal de Turisme, ja sigui per via telefònica (977 87 12 47) o per correu electrònic (oturconca@concadebarbera.cat)

Aquesta activitat, organitzada pels serveis de Cultura i Turisme del Consell Comarcal, compta amb el suport del Museu Comarcal de la Conca de Barberà i de la Direcció General de Joventut de la Generalitat. I forma part dels actes de les Jornades Europees de Patrimoni que tindran lloc arreu de la Unió Europea els dies 11 a 13 d’octubre.

Documents associats: