Presentació del llibre guanyador del darrer premi Aires de la Conca

21/06/2017

Presentació del llibre guanyador del darrer premi Aires de la Conca

El Pati Central del Palau Alenyà va acollir el dissabte al vespre l’acte de presentació del darrer llibre de la col•lecció d’obres guanyadores del premi Aires de la Conca, de recerca comarcal sobre la Conca de Barberà. Es tracta del llibre La Conca de Barberà en els temps de la Mancomunitat de Catalunya (1911-1923) de l’espluguí Josep M. Vallès.

A la presentació hi van participar, a més de l’autor, el president del Consell Comarcal, Francesc Benet, el vicepresident Toni Gutiérrez i el reconegut historiador i professor emèrit d’història contemporània de la URV Josep M. Roig. Benet va destacar la vinculació de l’autor amb l’Espluga de Francolí i la comarca i la coincidència de la publicació del llibre amb la celebració de l’aniversari dels 150 anys del naixement de Puig i Cadafalch. Després de les presentacions, el professor Roig va pronunciar una interessant dissertació sobre la història de la Mancomunitat i l’actuació que va portar a terme en els diferents camps on va tenir presència.

El llibre recull, en prop de tres-centes pàgines, la tasca que va portar a terme la Mancomunitat de Catalunya a la Conca de Barberà. La seva obra, segons va dir Vallès en la presentació, “malgrat no disposar de grans mitjans econòmics i moltes vegades sense tenir-ne la competència ni la responsabilitat” va abastar camps tan importants com les infraestructures viàries, la implantació de la xarxa telefònica o l’impuls del naixent moviment cooperatiu.

El llibre analitza també aspectes molt importants i poc estudiats fins al moment com les polítiques socials, l’associacionisme, el naixement de la pràctica esportiva o les finances municipals. Clou el llibre un apartat molt interessant de biografies de personalitats destacades de l’època.