Presentat el llibre del Consell Comarcal sobre la història del Trienni Liberal a la Conca de Barberà

12/06/2023 Actualitat

Presentat el llibre del Consell Comarcal sobre la història del Trienni Liberal a la Conca de Barberà

Va tenir lloc aquest passat divendres al Museu Comarcal

El Museu Comarcal va acollir aquest passat divendres a la tarda l'acte de presentació del llibre editat pel Consell Comarcal sobre el Trienni Liberal a la Conca de Barberà. La presentació i posterior col·loqui va estar moderat per la responsable de comunicació del Consell Comarcal, Lourdes Meroño, i va comptar amb la participació de tres dels autors, Damià Amorós, Valentí Gual i Gabriel Serra.

La publicació és un recull de les conferències que van tenir lloc el mes de juliol de l'any 2021 organitzades per l'Àrea de Cultura del Consell Comarcal amb motiu de la celebració del bicentenari d'aquesta efemèride. Gabriel Serra, historiador i cap de l'Àrea de Cultura del Consell Comarcal, a més de ser un dels autors presents en el llibre, ha estat el seu coordinador. I com a tal va destacar la col·laboració que ha tingut aquesta obra per part de la URV. Tant en el moment de fer el cicle de conferències com per a la seva edició.

Per la seva part, Damià Amorós, autor d'un article sobre els temps del Trienni a la Baixa Segarra, va destacar el gran desconeixement que sobre el que va passa en aquest període es tenia fins ara a la comarca. I ho va evidenciar en el fet que els mateixos habitants de Santa Coloma de Queralt són desconeixedors del gran impacte que va tenir per a la vila, per exemple, el setge militar a què va ser sotmesa i que va comportar el lliurament d'una medalla de reconeixement per part del Govern de l'Estat.

El tercer participant va ser el també historiador i professor d'història de la UB, Valentí Gual. Gual ha participat en el llibre amb un treball sobre l'impacte demogràfic que va tenir sobre la població de la comarca els fets bèl·lics esdevinguts durant el Trienni. Durant el seu parlament va destacar també el desconeixement generalitzat que es tenia fins ara sobre aquest període i com va marcar l'esdevenir, per exemple, d'una institució tan important al nostre país com era el monestir de Poblet.

Les persones interessades en la seva lectura pròximament podran descarregar-se de forma gratuïta aquesta obra des de la pàgina web del Servei de Publicacions de la URV.