Preservar la identitat dels pobles, una de les propostes de les Jornades del Paisatge

26/09/2017 Actualitat

Preservar la identitat dels pobles, una de les propostes de les Jornades del Paisatge

Les Jornades del Paisatge que es van portar a terme aquest passat dissabte al castell dels Comtes de Santa Coloma de Queralt van aplegar una vintena de participants interessats en les intervencions humanes sobre el paisatge. L’objectiu de la jornada era debatre el paper de la intervenció de l’home sobre el paisatge rural i urbà i, especialment, en relació a la Conca de Barberà. La presentació de les Jornades va ser a càrrec de l’alcalde de Santa Coloma, Magí Trullols, i el president del Consell Comarcal, Francesc Benet.

Durant el matí diferents experts van anar introduint punts de vista distints sobre aquesta temàtica: les construccions rurals, el desenvolupament del paisatge urbà, els instruments urbanístics, la relació entre l’arquitectura rural i el paisatge, etc. Per, posteriorment, ser debatuts amb els assistents. Val a dir que entre els participants hi havia perfils professionals molt diferents. Des d’alcaldes i altres càrrecs electes fins a tècnics municipals o comarcals passant per professionals com ambientalistes, enginyers de diferents branques, arquitectes, historiadors. I també públic interessat en general.

El ventall de propostes que es va debatre relacionades amb l’impacte humà sobre el paisatge va ser molt extens. Anava des de recomanar que els compromisos relacionats amb la Carta del Paisatge de la Conca de Barberà siguin de tipus vinculants, fins a aplicar la normativa ja existent en relació al patrimoni arquitectònic per tal de preservar-lo, o donar utilitat econòmica a les construccions rurals per tal d’afavorir la seva preservació.

Totes aquestes propostes, com les recollides en les altres sessions de les Jornades del Paisatge, seran el punt de partida per iniciar la redacció de la Carta del Paisatge de la Conca de Barberà.

La propera sessió de les Jornades tindrà lloc el dia 16 de desembre al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí i tractarà sobre la fisonomia del paisatge.