Tot a punt perquè els veïns i veïnes de Les Piles omplin els escenaris del Danseu Festival

11/08/2022 Actualitat

Tot a punt perquè els veïns i veïnes de Les Piles omplin els escenaris del Danseu Festival

Una vintena d'espectacles formen part de la programació d'enguany amb dues estrenes a l'estat espanyol i la presència de companyies internacionals

Demà divendres 12 d’agost arrenca la 10a edició del Danseu Festival a les Piles que s’allargarà fins al diumenge 14 d’agost a la nit. El micropoble de la Conca de Barberà s’omplirà de dansa i de moviment amb una vintena de propostes. Enguany, l’eix central de la programació és El Petó, un projecte de transmissió de dansa on una trentena de veïns reinterpretaran espectacles que ja han passat pel festival en edicions anteriors i que han assajat des del mes de març. A més a més, hi haurà dues estrenes a l’estat espanyol i la presència de tres companyies internacionals. 

Els habitants de les Piles han fet aquesta setmana d’agost els últims assajos per tenir-ho tot a punt per al cap de setmana. Entre divendres i diumenge, tots ells estrenaran les peces que han treballat amb els coreògrafs de les mateixes companyies i les persones que han fet de mediadors. D’aquesta manera, tots ells han format part d’un procés artístic i han deixat de mirar com a públic per passar a participar activament del certamen. Es tracta de deu espectacles que ja s’han programat al Danseu com per exemple Cuando el cuerpo habla de la Taimada, Bolero de Jesús Rubio o Pelat de Joan Català, entre d’altres. 

"El nostre objectiu principal és garantir l’accés universal real a la cultura i a les arts. Penso que la cultura ha d’oferir més preguntes que respostes, i que si aquest projecte succeeix des del lloc que crec i defenso que succeirà, no només serà una experiència vital i nutritiva per a totes les persones implicades, sinó que podria qüestionar i sacsejar certs pilars i dinàmiques del funcionament de la nostra indústria que cal revisar. En català no “donem” petons, FEM petons”, destaca el director del Danseu Festival, Pau Estrem.

Estrenes i companyies internacionals

A més dels espectacles interpretats per cossos no professionals, el Danseu Festival completarà el cartell amb nou propostes de dansa, moviment i/o música de companyies professionals. Destaquen dues estrenes a l’estat espanyol: One Million People and Me de ShELFISH Produccions i SELFIE CONCERT d’Ivo Dimchev. La proposta de ShELFISH Produccions, arribada des dels Països Baixos, és un dels espectacles que s’engloba en el programa de suport a la creació del Danseu Festival aquest 2022 i ha estat coproduït també amb el Grand Theatre Groningen. One Million People and Me parla del suïcidi i ho fa a través d’un àudio-caminada 

El SELFIE CONCERT d’Ivo Dimchev és una actuació musical performativa que suggereix una alteració en la relació entre els espectadors i els actors. Tindrà lloc dissabte a les 22.30 h a la plaça Roja. Pel que fa a companyies internacionals, també estarà present Reinaldo Ribeiro (Brasil). CAP III: BLACK THROUGH RED també forma part del programa de suport a la creació del Danseu Festival i l’artista reflexiona sobre el ritual que hi ha darrere de cada postal. 

10 anys ballant a les Piles

El Danseu arriba als 10 anys com un dels festivals de referència en dansa i arts del moviment en context rural a Catalunya, amb una clara aposta pel suport a la creació i la transmissió de la dansa. Des del 2013, les Piles, un micropoble de poc més de 200 habitants de la Conca de Barberà, on cada mes d’agost es concentren més de 2.000 persones, estudiants d’arts del moviment i gairebé un centenar d’artistes per connectar amb la terra i els paisatges rurals. El Danseu Festival va estar fundat per Pau Estrem i Nuri Aguilar; el projecte posa èmfasi en la descentralització de la cultura per crear i fidelitzar nous públics.