Una publicació recull el contingut de les conferències sobre el Trienni Liberal que van organitzar el Consell Comarcal i la URV

30/05/2023 Actualitat

Una publicació recull el contingut de les conferències sobre el Trienni Liberal que van organitzar el Consell Comarcal i la URV

Tindrà lloc el pròxim divendres dia 9 de juny a dos quarts de set de la tarda al Museu Comarcal

El pròxim divendres, dia 9 de juny, a dos quarts de set de la tarda, es presenta al Museu Comarcal el llibre El Trienni Liberal a la Conca de Barberà. Es tracta d'una publicació coeditada pel Consell Comarcal i la Universitat Rovira i Virgili que recull el contingut de les conferències que es van organitzar a Montblanc amb motiu dels 200 anys d'aquesta efemèride.

El llibre recull i amplia les conferències que l'estiu de l'any 2021 van impartir Ramon Arnabat, de presentació general del Trienni; Damià Amorós sobre el Trienni a la Baixa Segarra; Valentí Gual sobre la demografia en aquest període; Gabriel Serra sobre l'impacte polític i econòmic; i finalment fra Octavi Vilà sobre el paper que va tenir el monestir de Poblet en aquells anys.

El Trienni Liberal és un període de la història contemporània que va transcórrer entre els anys 1820 i 1823. Durant aquesta època es van dur a terme un conjunt de polítiques econòmiques, socials i de reorganització territorial i administrativa que pretenien posar l'Estat espanyol en sintonia amb el que s'estava impulsant en aquells moments en els estats liberals europeus més avançats.

Els textos que conformen el llibre centren la seva atenció en aquest període tan poc estudiat a la Conca de Barberà. A la comarca durant aquests anys van tenir lloc fets de gran transcendència que van marcar profundament l'esdevenidor: desamortització monàstica i de les comandes religioses, fets bèl·lics, canvis administratius, tala descontrolada del bosc de Poblet, conflictes entre pobles, etc.

En unes setmanes aquesta publicació, que forma part de la col·lecció Recerca de la URV, podrà descarregar-se gratuïtament des de la pàgina web del Servei de Publicacions d'aquesta universitat.