Visita a Montornès i el Pinetell de Prenafeta amb motiu de les Jornades Europees del Patrimoni

19/10/2020 Actualitat

Visita a Montornès i el Pinetell de Prenafeta amb motiu de les Jornades Europees del Patrimoni

Els antics pobles perduts del Pinetell i de Montornès van ser el centre de l’activitat organitzada per l’Àrea de Cultura del Consell Comarcal i el Museu Comarcal de la Conca de Barberà el passat dissabte dia 10 d’octubre amb motiu de la celebració de les Jornades Europees del Patrimoni.

El conseller comarcal de Cultura, Joan Canela, va exposar als participants que s’havia seleccionat aquesta temàtica per a les Jornades Europees del Patrimoni perquè permet relacionar el llegat històric amb un tema de gran actualitat a la comarca com és el procés de despoblament que pateixen molts municipis de la Conca de Barberà.

La vintena de places de l’activitat feia dies que s’havien esgotat. Hi van prendre part, majoritàriament, persones de la comarca, tot i que també n’hi havia de l’Alt Camp, del Segrià i del Barcelonès.

Els participants es van aplegar a l’aparcament del mas de la Sabatera per dirigir-se a peu, en primer lloc, cap a l’ermita de Santa Anna de Montornès, únic element actualment conegut de l’antic nucli medieval de Montornès.

L’historiador Joan Fuguet va exposar detalladament la història de l’ermita, especialment la seva reconstrucció aquests darrers anys per un grup de persones voluntàries de Barberà de la Conca i de Montblanc. Els participants van ser obsequiats amb una publicació sobre l’ermita.

Posteriorment, es van dirigir a l’antic nucli del Pinetell, del qual només es pot veure actualment una construcció, pendent d’excavar pels arqueòlegs, que ha estat atribuïda com a les restes de l’antiga església de sant Pere del Pinetell.

Per últim, de retorn al mas de la Sabatera, van fer una degustació dels vins i cava que produeix aquest masia medieval de l’antic terme de Prenafeta.