Xerrada commemorativa dels 700 anys de l'assalt a les granges de Poblet

27/04/2018 Actualitat

Xerrada commemorativa dels 700 anys de l'assalt a les granges de Poblet

Aquest mes de maig  es compleixen 700 anys de la sentència que va condemnar el poble de Montblanc per l’assalt popular a les granges del monestir de Poblet que va tenir lloc el desembre de 1317.

Per aquest motiu, l’Àrea de Cultura del Consell Comarcal, amb el suport de l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet, ha organitzat una con­fe­rèn­cia sobre el tema que es portarà a terme al Centre Cívic de Vimbodí i Poblet.

El mes de desembre de 1317 els veïns de Montblanc van trobar dos veïns morts pels guardes del bosc de Poblet. El 21 de desembre de 1317 van assaltar la granja de la Pena, hi van calar foc i van matar el majoral, fra Pere Bafarot. L'endemà, a la vora del monestir, encara vingué més gent i incendiaren les granges veïnes al cenobi, cremaren collites i molins i s’endugueren animals i altres objectes. L'abat recorregué al rei, el qual convocà un judici que va acabar el dia 24 de maig de 1318 condemnant la vila a pagar 40 mil sous al monestir de Poblet pels danys ocasionats.

La xerrada sobre aquests fets serà a càrrec de l’historiador i professor d’història de la UB Valentí Gual. Es portarà a terme el proper divendres, dia 4 de maig, a les 7 de la tarda, al Centre Cívic de Vimbodí i Poblet.