Els consells comarcals de l’Alt Camp, Anoia, les Garrigues, la Segarra, l’Urgell, el Priorat i la Conca de Barberà uneixen esforços per a manifestar el seu rebuig a la massificació de macro parcs eòlics i plantes fotovoltaiques

18/05/2021

Els consells comarcals de l’Alt Camp, Anoia, les Garrigues, la Segarra, l’Urgell, el Priorat i la Conca de Barberà uneixen esforços per a manifestar el seu rebuig a la massificació de macro parcs eòlics i plantes fotovoltaiques

Avui, dimarts dia 18 de maig, els presidents d’aquestes administracions públiques comarcals, a iniciativa del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, han escenificat el seu malestar en un acte que ha tingut lloc al Palau Alenyà, seu central del Consell Comarcal de la Conca de Barberà i, durant el transcurs del qual, s’ha fet la lectura d’un manifest que vol posar en evidència la necessitat de portar a terme una transició energètica que tingui en compte l’equilibri territorial i que freni la massificació de parcs eòlics i plantes fotovoltaiques a les comarques que subscriuen el document.

 

Mireia Bonet cap de l’àrea de Sostenibilitat, Paisatge i Agricultura de la Conca de Barberà, ha llegit el manifest acompanyada dels presidents dels consells comarcals, que posa sobre la taula la inquietud sobre la planificació massificada de macroprojectes de parcs eòlics i plantes solars fotovoltaiques, al mateix temps que ha sigut una mostra d’unitat entre tots els signants del manifest, que s’alien amb la voluntat de reclamar la preservació del territori en una trobada que es considera històrica pel fet que, mai abans, s’havien unit tants consells comarcals per una causa comuna. El president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, MagíTrullols, ha expressat que no poden prevaldre els «interessos mercantilistes» i que «es tingui en compte la veu de les administracions comarcals, que «continuarem insistint» per vetllar i mantenir els «nostres valors».

 

El manifest recull les principals preocupacions dels consells comarcals pel que fa a la implantació» «desordenada» de parcs eòlics i plantes fotovoltaiques. En aquest sentit, es considera imprescindible «deixar de dependre de combustibles fòssils i impulsar un procés que suposi una transició energètica basada en un model ecològic d’implantació d’energies renovables», però no a qualsevol preu. El president del Consell Comarcal de la Segarra, Francesc Lluch, assenyala que «recolzem el desplegament de les energies renovables, però de forma ordenada i no com indiquen ara per ara les dades on més del 20% dels projectes van a la nostra comarca, valorant així un desplegament sobredimensionat».

 

Per això, valoren que cal tenir en compte l’impacte d’aquests macroprojectes, que ara s’estan planificant de manera «desigual» entre comarques i àmbits territorials, tot recordant que, aquests, estan «sotmesos a l’especulació econòmica». En aquesta mateixa direcció, parlava el president del Consell Comarcal de l’Urgell, Gerard Balcells, advertint que no es pot donar «barra lliure» al «colonialisme extractiu» i per això demana que «s’ha d’escoltar la veu del territori».

 

Per aquest motiu, els set consells comarcals que subscriuen el manifest demanen una moratòria en la tramitació i projecció de més macroprojectes de parcs eòlics i plantes fotovoltaiques fins que es pugui garantir una planificació estratègica més realista a partir d’«una planificació respectuosa, consensuada i equitativa» que, a més, escolti les veus del territori. En aquest sentit, el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, ha recordat que «sempre hem reivindicat els regs com el Segarra-Garrigues i altres regs secundaris, que han suposat una forta inversió per a les administracions i el sector agrari de la zona i, no podem permetre que aquestes terres de regadiu passin a ser parcs solars».

 

Les set comarques representen un total de 166 municipis, el que suposa el 17,5% del total de Catalunya i un 15% del territori. En aquest sentit, els signants recorden que aquestes comarques ja han sobrepassat la quota de solidaritat pel que fa a la producció d’energia renovable a Catalunya. El president del Consell Comarcal del Priorat, Xavier Gràcia, alerta que «l’emergència climàtica és real» i que «hem de ser un exemple» apostant per les energies netes, però a partir d’alternatives raonables. Per això, el manifest que s’ha presentat avui es farà arribar a totes les administracions competents, al mateix temps que els presidents dels consells comarcals s’han emplaçat a demanar una trobada amb la nova conselleria de Medi Ambient un cop s’hagi format govern, de qui esperen que demostri «més sensibilitat» a l’hora de parlar sobre els parcs eòlics i plantes fotovoltaiques, ja que, tal com ha recordat el president del Consell Comarcal de l’Alt Camp, Mateu Montserrat, «el territori està amenaçat», considerant que totes les accions siguin «controlades i al lloc que pertoquin».

 

Al global de les set comarques, actualment, hi ha instal·lats 368 aerogeneradors i 455 més de sol·licitats. A més, s’ha sol·licitat la instal·lació de plantes fotovoltaiques en una superfície total de 3.620 hectàrees. Per això, el president del Consell Comarcal de l’Anoia, Xavier Boquete, indica que caldria que tots els projectes es desenvolupessin amb «seny» i que fossin «viables pel territori».

 

La informació es pot consultar a la pàgina web de la Ponència d’Energies Renovables de la Generalitat: http://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/avaluacio_ambiental/energia_eolica/ponencia-energies-renovables/

 

Pots consultar el manifest sencer AQUÍ